فهرست مقاله
اگر شما هم به دنبال همه چیز در مورد کامپوزیت دندان هستید، در این مقاله با ما همراه باشید.
مواد پر کردنی دندان به دو دسته تقسیم میشوند:
۱. آمالگام
۲. کامپوزیت
آمالگام مواد نقرهای بودند که در قدیم برای پر کردن دندان استفاده میشدند، اما امروزه بیشتر از کامپوزیت برای پر کردن دندان استفاده میشود. زیرا همرنگ دندان است و زیبایی بیشتری دارد. استحکام آن نیز در حد آمالگام است.
کامپوزیت مادهای سفید رنگ است که قوام خمیری دارد و با چسب کامپوزیت به دندان میچسبد. کامپوزیتها انواع مختلفی دارند و میتوانند در جاهای مختلف به کار برده شوند. کامپوزیت را میتوان برای کارهای زیبایی دندانپزشکی مثل ونیر کامپوزیت هم به کار برد.
امروزه کامپوزیتها بسیار در دندانپزشکی زیبایی طرفدار دارند. زیرا با آنها میتوان هم شکل و هم رنگ دندان را تغییر داد. از دیگر کاربردهای کامپوزیتها ساخت روکشهای کامپوزیتی است که در مقالههای بعدی به آن میپردازیم. در این مقاله سعی شده شما با همه چیز درباره کامپوزیت دندان آشنا شوید.
با انواع کامپوزیت دندان آشنا شوید!
کامپوزیتها انواع مختلفی دارند. زیرا در قسمتهای مختلف دندان به کار برده میشوند. اگر کامپوزیت برای پر کردن دندان به کار برده شود باید خصوصیات آن به نحوی باشد تا نیروهای جویدن را تحمل کند ولی اگر برای کارهای زیبایی دندان مثل ونیر کامپوزیت به کار برده شود باید خصوصیات آن به نحوی باشد که رنگپذیری پایین و زیبایی بالا داشته باشد.
کامپوزیتهای زیبایی باید با دقت انتخاب شوند تا بتوانند نیاز بیمار را رفع کنند.
کامپوزیتها میتوانند در رنگهای طبیعی دندان یا در رنگهای بلیج که سفیدتر از رنگ طبیعی دندان است باشند. رنگهای بلیچ بیشتر در دندانپزشکی زیبایی استفاده میشوند.
برای انتخاب کامپوزیت مناسب بهتر است با برندهای مختلف آشنا شوید زیرا فقط یک سری از برندها میتوانند در دندانهای جلویی و نواحی زیبایی به کار برده شوند. در ادامه بیشتر به همه چیز در مورد کامپوزیت دندان از جمله برندهای مختلف آن میپردازیم.
بهترین برندهای کامپوزیت دندان
برندهای مختلفی از کامپوزیت دندان در بازار وجود دارند که در این قسمت از مقاله به بررسی آنها میپردازیم:
● IPS:
بهترین برند کامپوزیت موجود در ایران و جهان کامپوزیت آی پی اس است. این کامپوزیت ساخت کشور لیختن اشتاین میباشد. از خصوصیات این کامپوزیت براقیت بسیار خوب و رنگپذیری بسیار پایین آن است. این برند یکی از گرانترین کامپوزیتهای موجود برای انجام کامپوزیت ونیر است.
همینطور باید توجه داشت که برای انجام کامپوزیت ونیر با برند آی پی اس باید به مراکز دندانپزشکی معتبر مراجعه کرد زیرا به علت ممنوعیت وارد شدن مواد دندانپزشکی وجود کالای تقلبی بسیار شایع است.
● Tokuyama:
کامپوزیت توکویاما یکی دیگر از برندهای کامپوزیت است که ساخت کشور ژاپن است. این برند کامپوزیت محبوب دندان پزشکان است زیرا رنگهای بسیار خوبی دارد. این برند از کامپوزیت از برندهای بسیار با سابقه بوده و کیفیت آن بسیار بالاست.
● Saremco:
این کامپوزیت ساخت سوئیس است. کامپوزیت سارمکو رنگهای بلیچ بسیار زیبایی دارد و بسیار در ایران پرطرفدار است زیرا قیمت آن بسیار خوب است. براقیت کامپوزیت سوئیسی سارمکو بسیار زبان زد است.
● Ultradent:
اولترادنت یک کامپوزیت آمریکایی است. این برند از گرانترین کامپوزیتهای بازار به حساب میآید. کامپوزیتهای اولترادنت به داشتن رنگهای مرواریدی بسیار معروف هستند و رنگپذیری کمی دارند.
● Charisma:
کامپوزیت کاریزما از دیگر کامپوزیتهای معروف است که ساخت کشور آلمان میباشد. کامپوزیتهای کاریزما در رنگهای بلیچ و سوپر بلیچ بسیار پرطرفدار هستند. کامپوزیت کاریزما دارای قیمت کمتری نسبت به کامپوزیت آی پی اس و اولترادنت است و کیفیت آن برای انجام کامپوزیت ونیر خوب میباشد.
● Zenit:
کامپوزیت زنیت یک کامپوزیت آلمانی است که نسبت به کامپوزیتهایی که تا الان گفته شد دارای قیمت پایینتری است زیرا کمی رنگپذیری بیشتری دارد اما کیفیت آن برای انجام کامپوزیت ونیز مورد قبول است.
در این بخش از مقاله “همه چیز در مورد کامپوزیت دندان“، برندهای معتبر کامپوزیت را معرفی کردیم. بهترین نوع و برند برای شما، باید توسط دندانپزشکتان انتخاب شود.
رنگهای مختلف کامپوزیت دندان
کامپوزیت دارای رنگهای مختلف است. یک سری از رنگهای کامپوزیت در طیف رنگ طبیعی دندان هستند و یک سری دیگر از دندان طبیعی سفیدتر میباشند که به این دسته رنگهای بلیچ میگویند. رنگهای طبیعی دندان شامل کدهای رنگی A و B هستند. رنگB1 سفیدترین رنگ طبیعی دندان است.
رنگهای بلیچ از رنگهای طبیعی دندان سفیدتر است. این رنگها برای انجام کامپوزیت ونیر بسیار پرطرفدار هستند زیرا بسیار گیرایی ایجاد میکنند.
انتخاب رنگ کامپوزیت ونیر به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد از جمله رنگ پوست و رنگ صلبیه چشم و رنگ دندان زیر کامپوزیت. در ادامه بیشتر به موضوع همه چیز درباره کامپوزیت دندان میپردازیم.
پیشنهاد دکتر مهسا حیدری برای انتخاب رنگ کامپوزیت ونیر
در انتخاب رنگ برای انجام کامپوزیت ونیر سلیقه بیمار نیز بسیار مهم است اما ما پیشنهاد میدهیم از رنگهای طبیعی سفید دندان استفاده کنید. استفاده از این رنگها مثل استفاده از کت و شلوار است. در دنیای مد کت و شلوار هیچ موقع دموده نمیشود و همیشه زیبا هستند. بنابراین همیشه به مراجعهکنندگان پیشنهاد میشود که از رنگهای طبیعی دندان برای انجام کامپوزیت ونیر استفاده کنند.
استفاده از رنگهای بلیچ نیز وقتی زیباست که به رنگ پوست و چهره مراجعهکننده بیاید.
کاربرد کامپوزیت دندان در انواع درمانهای دندانپزشکی
در این بخش از مقاله همه چیز در مورد کامپوزیت دندان، به معرفی کاربردهای میپردازیم. کامپوزیت دندان میتواند در انواع درمانهای دندانپزشکی استفاده شود. از پرکاربردترین استفادههای کامپوزیت دندان در پر کردن دندان است. در پر کردن دندان ابتدا پوسیدگی برداشته شده و سپس باندینگ یا همان چسب دندانزده شده و کامپوزیت در حفره قرار داده میشود تا حفره دندان پر شود.
از دیگر کاربردهای کامپوزیت دندان، استفاده از آنها در دندانپزشکی زیبایی است. کامپوزیت دندان میتواند بدرنگیها را بپوشاند. با کامپوزیت دندان میتوان شکل دندان را نیز تغییر داد. کامپوزیت دندان نیز میتواند برای چسباندن براکتهای ارتودنسی استفاده شود.
مراحل انجام کامپوزیت دندان
در این قسمت از مقاله همه چیز درباره کامپوزیت دندان، به بررسی مراحل آن میپردازیم.
در انجام کامپوزیت ونیر ابتدا سطح دندان با فرز آماده سازی میشود توجه داشته باشید که دندان تراش نمیخورد بلکه سطح آن مقداری خشن میشود. سپس اسید مناسب دندان روی دندان قرار میگیرد تا سطح دندان از آلودگیها پاک شود .
بعد از این مرحله چسب دندان یا همان باندینگ روی دندان قرار میگیرد و توسط نور سفت میشود. دندانپزشک کامپوزیت را روی دندان قرار داده و آن را شکل میدهد. بعد از شکل دهی کامپوزیت کامپوزیت با نور سفت میشود. سپس دندانپزشک با فرزها و دیسکهای مختلف آن را پالیش و پرداخت میکند تا به شکل دلخواه برسد و به کامپوزیت دندان براقیت ببخشد.
در مراحل انجام کامپوزیت دندان تبحر دندانپزشک بسیار مهم است زیرا در کیفیت کار تاثیر میگذارد.همچنین باید دانست که استفاده از مواد مرغوب مثل چسب کامپوزیت خوب میتواند در ماندگاری کامپوزیت دخیل باشد.
مزایا و معایب کامپوزیت دندان
مزایای کامپوزیت:
● همرنگ دندان است.
● انجام آن نسبت به لمینیت سرامیکی کمتر زمان میبرد.
● از لمینیت سرامیکی ارزانتر است.
معایب کامپوزیت:
● نسبت به لمینیت سرامیکی رنگ پذیرتر است.
● نیاز به دندانپزشک متبحر دارد.
● نسبت به لمینیت شکنندهتر است.
کامپوزیت دندان برای چه کسانی مناسب است؟
در این بخش از مقاله “همه چیز در مورد کامپوزیت دندان“، به این موضوع میپردازیم که این درمان برای چه کسانی مناسب میباشد.
اگر شما از کسانی هستین که از شکل و رنگ دندانهایتان راضی نیستید میتوانید کامپوزیت ونیر انجام دهید. در کامپوزیت ونیر بدرنگی و بد شکلی دندان پوشیده میشود و میتوان به هم ریختگی دندان را در حد متوسط رفع کرد.
توصیه میشود اگر جوان هستید و به دنبال کارهای زیبایی دندان هستید کامپوزیت ونیر را قبل از لمینیت سرامیکی انجام دهید زیرا در کامپوزیت ونیز دندان تراش نمیخورد و کمتر آسیب میبیند.
کامپوزیت باید در کسانی انجام شود که بهداشت عالی دارند. زیرا این ماده بسیار حساس است.
چه کسانی نباید کامپوزیت کنند؟!
اگر به هم ریختگی دندانهای شما شدید است بهتر است اول ارتودنسی انجام دهید و بعد کامپوزیت کنید. اگر فقط از رنگ دندانهای خود ناراضی هستید میتوانید بلیچینگ انجام دهید زیرا در بلچینگ شکل و ظاهر دندان تغییری نمیکند.
اگر عاداتی مثل تخمه شکستن دارید، کامپوزیت برای شما مناسب نیست زیرا این کار باعث شکستن آن میشود.
کامپوزیت در کسانی که بهداشت ضعیفی دارند میتواند مشکل ساز شود. این افراد باید ابتدا عادات بهداشت دهانی خود را بهتر کنند تا بتوانند کارهای زیبایی دندان مثل کامپوزیت ونیر انجام دهند.
کسانی که از سیگار و قلیان به طور مداوم استفاده میکنند نباید کامپوزیت کنند و باید به سراغ درمانهای زیبایی دیگر مثل لمینت سرامیکی روند زیرا سیگار و قلیان باعث رنگ گرفتن کامپوزیت میشود.
مراقبتهای بعد از کامپوزیت دندان
یکی از نکات مهم در همه چیز در مورد کامپوزیت دندان که باید به آن توجه شود، مراقبتهای بعد از کامپوزیت دندان است. باید توجه داشت که کامپوزیت مادهای بسیار رنگپذیر است. هر چقدر استفاده از مواد غذایی رنگی مثل چای قهوه و خورشتهای ربدار را کم کنید این تغییر رنگ کامپوزیت نیز کمتر میشود و عمر آن بالاتر میرود. استفاده از مواد غذایی دارای الکل نیز میتواند به کامپوزیت آسیب بزند و باعث کدر شدن آن شود.
استفاده از سیگار و قلیان باعث رنگپذیری کامپوزیت و کدر شدن آن میشود پس باید آن را ترک کرد.
باید توجه داشت که کامپوزیت نسبت به لمینیت سرامیکی شکنندهتر است و باید بیشتر مراقب آن بود. گاز زدن ساندویچ و میوههای سفت مثل سیب ممنوع است و برای خوردن آنها باید آنها را به قطعات کوچکتر تقسیم کنید و سپس میل نمایید.
اگر عاداتی همچون تخمه شکستن یا قرار دادن وسایل بین دندانهای خود را دارید باید این عادات را ترک کنید زیرا باعث شکستن کامپوزیت شما میشود. همچنین یکی دیگر از عوامل شکستن کامپوزیت دندان قروچه است. قبل از انجام ونیر کامپوزیت علت دندان قروچه باید پیدا شود و آن را درمان کرد تا آسیبی به کامپوزیت نرسد.
باید توجه داشت که بعد از کامپوزیت ونیر بهداشت دهان و دندان باید بیشتر از قبل رعایت شود و بین کامپوزیتها حتماً هر روز و روزی دو بار نخ کشیده شود تا مواد غذایی بین آنها گیر نکند.
طول عمر کامپوزیت دندان چقدر است؟
طول عمر کامپوزیت دندان ۵ تا ۷ سال است. اما با مراقبت خوب میتوان طول عمر آن را افزایش داد. رعایت موداردی مثل گاز نزدن مواد غذایی سفت، کمتر کردن استفاده از مواد غذایی رنگی و رعایت بهداشت دهان و دندان به طور مداوم میتواند طول عمر کامپوزیت را افزایش دهد.
هزینه کامپوزیت دندان در سال 1402
حال که همه چیز درباره کامپوزیت دندان را دانستید، حتما به دنبال هزینه و تعرفه آن هستید.
هزینه کامپوزیت دندان به موارد مختلفی بستگی دارد، مثل برند کامپوزیت و برند چسب کامپوزیت یا همان باندینگ. همینطور استفاده از روشهای مختلف مثل لیرینگ میتواند در قیمت کامپوزیت دندان تأثیر داشته باشد، زیرا زمان و دقت بیشتری نیاز دارد.
در این لینک میتوانید تعرفههای دندانپزشکی دکتر مهسا حیدری را مشاهده کنید.
سوالات متداول: همه چیز درباره کامپوزیت دندان
آیا پشت دندان هم کامپوزیت میشود؟
خیر کامپوزیت فقط روی دندان و لبه آن قرار داده میشود و پشت دندان کامپوزیت قرار نمیگیرد.
بعد از کامپوزیت دندان از چه مواد غذایی نباید استفاده کرد؟
استفاده از مواد غذایی سفت که نیاز به گاز زدن دارند مثل ساندویچ، میوهجات مثل سیب ممنوع است. زیرا میتواند باعث شکستن کامپوزیت شود. استفاده از مواد غذایی رنگی مثل چای قهوه نیز باید کاهش یابد تا رنگپذیری کامپوزیت کم شود.
کامپوزیت طبیعیتر است یا لمینیت؟
براقیت و شفافیت لمینیت سرامیکی از کامپوزیت بیشتر است اما امروزه با انجام تکنیکهای جدید مثل تکنیک لیرینگ نیز میتوان به همان رنگ طبیعی لمینت رسید.
کامپوزیت مقاومتر است با لمینیت؟
لمینت سرامیکی دارای طول عمر بیشتری نسبت به کامپوزیت است و مقاومتر میباشد. کامپوزیت ماده شکنندهتر نسبت به لمینیت سرامیکی است. طول عمر کامپوزیت ۵ تا ۷ سال است در حالی که طول عمر لمینت سرامیکی ۱۰ تا ۲۰ سال است.
آیا دندان کامپوزیت شده را میشود ارتودنسی کرد؟
خیر فقط در صورتی میتوان ارتودنسی کرد که کامپوزیت دندان برداشته شده و براکت ارتودنسی روی دندان قرار گیرد.
آیا امکان حذف کامپوزیت وجود دارد؟
بله کامپوزیت را میتوان تعویض کرد. بهتر از بعد از برداشت کامپوزیت یک هفته استراحت به لثهها داده شده و سپس کار درمانی یا زیبایی دیگری روی آن انجام بگیرد.
سخن آخر: همه چیز در مورد کامپوزیت دندان
کامپوزیت ونیر درمان زیبایی بسیار پرطرفداری است اما باید دقت داشت که برای انجام آن باید به دندانپزشک متبحر مراجعه کرد تا آسیب زیادی به دندانهای شما نرسد.
باید دقت داشت که برای انجام کارهای زیبایی چه کامپوزیت ونیر و چه لمینیت سرامیکی باید بهداشت دهان و دندان بسیار عالی باشد و لثهها التهاب نداشته باشند تا بهتر به دندان بچسبند.
در این مقاله همه چیز درباره کامپوزیت دندان را بررسی کردیم. اگر همچنان سؤالی دربارهی کامپوزیت دندان دارید میتوانید برای مشاوره رایگان فرم زیر را تکمیل کنید: