مراقبت‌های بعد از کامپوزیت و لمینت دندان

مراقبت‌های بعد از کامپوزیت و لمینت دندان

کامپوزیت یک نوع رزین است که به دندان به عنوان مواد ترمیمی اضافه می‌شود. این ماده به دندان میچسبد و شبیه به رنگ دندان است. از کامپوزیت برای ترمیم دندان‌های شکسته، ترمیم پوسیدگی ها (پر کردن) و اصلاح اندازه و شکل و رنگ دندان‌ها استفاده می‌شود. از مزایای کامپوزیت ظاهر طبیعی، ترمیم فوری، قابلیت تعمیر مجدد و قیمت پایین تر نسبت به پروتز های ثابت میباشد.

ونیر کامپوزیت یک لایه نازک از کامپوزیت است که به سطح جلویی دندان افزوده می‌شود. این لایه جلویی دندان را پوشش می‌دهد و به آن ظاهر طبیعی و زیبایی می‌بخشد. ونیر برای اصلاح رنگ، شکل، اندازه یا فاصله بین دندان‌ها به کار می‌رود. 

لمینت چیست و چگونه انجام می شود؟

لمینت دندان یک روش زیبایی در زمینه دندانپزشکی است که با استفاده از لایه‌های نازک از مواد سرامیکی ،  به دندان افزوده می‌شود. این لایه نازک که به عنوان لمینت شناخته می‌شود، به سطح جلویی دندان چسبانده می‌شود.

موارد استفاده از لمینت دندان عبارتند از:

  1. اصلاح رنگ دندان: لمینت به عنوان یک راهکار زیبایی موثر برای اصلاح رنگ دندان‌ها، به ویژه در صورت وجود لکه‌ها یا زردی‌ها، استفاده می‌شود.
  2. ترمیم اندازه و شکل دندان: لمینت می‌تواند اندازه، شکل یا حتی فاصله بین دندان‌ها را ترمیم و بهبود دهد.
  3. تصحیح ایرادات دندانی: اگر دندان‌ها ایراداتی مانند ترک یا انحراف داشته باشند، لمینت می‌تواند بهبود آنها را ایجاد کند.
  4. زیبایی‌دهی به لبخند: با بهبود ظاهر دندان‌ها، لمینت به لبخند شما زیبایی و جلوه می‌بخشد.

فرق کامپوزیت و لمینت چیست؟

تفاوت‌های اصلی بین ونیرهای کامپوزیت و لمینت در مواد ساخت، روش اجرا، دوام و هزینه آن‌ها است.

جنس مواد:

  • ونیر کامپوزیت: از رزین کامپوزیت ساخته شده که مستقیماً بر روی دندان‌ها اعمال می‌شود. این ماده قابلیت شکل‌گیری دارد و پس از قرار گرفتن بر روی دندان سخت می‌شود.
  • لمینت: نازک و ساخته شده از پرسلان یا سرامیک است. لمینت‌ها در لابراتوار ساخته می‌شوند و سپس بر روی دندان‌ها چسبانده می‌شوند.

روش اجرا:

  • ونیر کامپوزیت: مستقیماً بر روی دندان اعمال شده و در یک جلسه درمانی می‌تواند انجام شود.
  • لمینت: نیاز به حداقل دو جلسه دارد؛ یکی برای قالب گیری و دیگری برای چسباندن لمینت‌ها.

دوام:

  • ونیر کامپوزیت: ممکن است نسبت به لمینت‌ها کمتر دوام داشته باشد و به راحتی رنگ‌پذیری یا ساییدگی داشته باشد.
  • لمینت: معمولاً دوام بیشتری دارد و مقاومت بالاتری در برابر لکه و ساییدگی دارد.

هزینه:

  • ونیر کامپوزیت: به طور کلی هزینه کمتری نسبت به لمینت دارد.
  • لمینت: معمولاً گران‌تر است، زیرا ساخت آن‌ها پیچیده‌تر است و مواد باکیفیت‌تری به کار می‌رود.

تغییرات دندانی:

  • ونیر کامپوزیت: نیاز به تغییر کمتری در ساختار دندان دارد.
  • لمینت: ممکن است نیاز به تراشیدن بیشتر دندان‌ها برای جا دادن لمینت‌ها داشته باشد

با دندانپزشک خود مشورت کنید تا با توجه به وضعیت دندان ها ، سبک زندگی و خواسته های شما در انتخاب بهترین گزینه بین کامپوزیت و لمینت شما را راهنمایی کند.

بلافاصله بعد از انجام کامپوزیت چه مواردی باید رعایت کرد؟

در 24 تا 48 ساعت اول کامپوزیت بیشترین میزان رنگ پذیری را دارد به همین دلیل از خوردن و نوشیدن غذاها و نوشیدنی های رنگی و ادویه دار مطلقا خودداری کنید. سیگار و قلیان نیز باعث تغییر رنگ کامپوزیت میشوند و باید از مصرف آنها اجتناب کرد. باید تا 1 هفته همچنان از خوردن غذاهای رنگی و استعمال سیگار و قلیان خودداری کنید.

غذاهای بسیار سرد و یا بسیار گرم نخورید و همچنین با دندان های کامپوزیت شده غذاهای سخت و سفت گاز نزنید و از دندان ها برای باز کردن بسته بندی استفاده نکنید. 

رعایت بهداشت در دندان های کامپوزیت شده اهمیت بسیاری دارد و حتما از مسواک و نخ دندان برای تمیز کردن دندان ها استفاده کنید.

مقداری حساسیت دندانی در دو روز اول طبیعی است و میتوانید برای تسکین آن از خمیردندان های ضدحساسیت استفاده کنید اما اگر این حساسیت بیشتر از یک هفته ادامه داشت یا شدت آن بیشتر شد حتما به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

مراقبت‌های بعد از کامپوزیت و لمینت دندان - بعد از کامپوزیت

بلافاصله بعد از انجام لمینت چه مواردی را باید رعایت کرد؟

در 24 تا 48 ساعت اول از خوردن و نوشیدن غذاها و نوشیدنی های رنگی و ادویه دار مطلقا خودداری کنید. سیگار و قلیان نیز باعث تغییر رنگ لمینت میشوند و باید از مصرف آنها اجتناب کرد. باید تا 1 هفته همچنان از خوردن غذاهای رنگی و استعمال سیگار و قلیان خودداری کنید.

غذاهای بسیار سرد و یا بسیار گرم نخورید و همچنین غذاهای سخت و سفت گاز نزنید و از دندان ها برای باز کردن بسته بندی استفاده نکنید. 

رعایت بهداشت در دندان های لمینت شده اهمیت بسیاری دارد و حتما از مسواک و نخ دندان برای تمیز کردن دندان ها استفاده کنید.

مقداری حساسیت دندانی در دو روز اول طبیعی است و میتوانید برای تسکین آن از خمیردندان های ضدحساسیت استفاده کنید اما اگر این حساسیت بیشتر از یک هفته ادامه داشت یا شدت آن بیشتر شد حتما به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

طول عمر کامپوزیت چقدر است؟

عمر مفید کامپوزیت به عوامل بسیاری بستگی دارد اما اگر بهترین مراقبت‌های ممکن از کامپوزیت ونیر صورت گیرد، طول عمر آن در حدود ۵ تا ۷ سال است. 

چگونه باید از کامپوزیت مراقبت کرد؟

  1. بهداشت دهان و دندان: همانطور که گفته شد بهداشت دهان و دندان در دندان های کامپوزیت شده اهمیت بسیاری دارد و الزامیست روزی دوبار مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.مراقبت از کامپوزیت باید از میزان مراقبت از دندان طبیعی بیشتر باشد.
  2. خوراکی های رنگی: هرچه از خوردن غذاهای رنگی و نوشیدنی هایی مانند چای و قهوه و استعمال سیگار و قلیان پرهیز کنید، طول عمر کامپوزیت ونیر شما بیشتر میشود و کمتر رنگ میگیرد.
  3. خوراکی های اسیدی: خوراکی های اسیدی مانند میوه ها و نوشابه و… طول عمر کامپوزیت را کم میکنند. غذاهای خیلی سرد ویا خیلی گرم مصرف نکنید
  4. جویدن مواد غذایی: از دندان های کامپوزیت شده به عنوان وسیله ای برای بازکردن بسته بندی ها یا شکستن پسته و بادام استفاده نکنید.برای خوردن مواد غذایی گاز زدنی ، می توانید از دندان هایی که کامپوزیت نشده استفاده نکنید و ترجیحا مواد غذایی را به تکه های کوچکتر تقسیم کرده سپس میل کنید.

طول عمر لمینت چقدر است؟

عمر مفید لمینت به عوامل بسیاری بستگی دارد اما اگر بهترین مراقبت‌های ممکن از لمینت صورت گیرد، طول عمر آن بیش از ۱۰ یا ۱۲ سال است.

چگونه باید از لمینت مراقبت کرد؟

همانطور که گفته شد بهداشت دهان و دندان در دندان های لمینت شده اهمیت بسیاری دارد و الزامیست روزی دوبار مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. 

مراقبت‌های بعد از کامپوزیت و لمینت دندان - لمینت

هرچه از خوردن غذاهای رنگی و نوشیدنی هایی مانند چای و قهوه و استعمال سیگار و قلیان پرهیز کنید، طول عمر لمینت شما بیشتر میشود و کمتر رنگ میگیرد. همچنین خوراکی های اسیدی مانند میوه ها و نوشابه و… طول عمر لمینت را کم میکنند. غذاهای خیلی سرد ویا خیلی گرم مصرف نکنید و از دندان های لمینت شده به عنوان وسیله ای برای بازکردن بسته بندی ها یا شکستن پسته و بادام استفاده نکنید. 

در صورت شکست کامپوزیت یا لمینت باید چه اقدامی انجام داد؟

در صورت شکستن ونیر کامپوزیت یا لمینت، اقدامات زیر توصیه می‌شوند:

  1. عدم تأخیر در مراجعه به دندانپزشک: به محض مشاهده شکستگی یا ترک در ونیر کامپوزیت یا لمینت، باید سریعاً با دندانپزشک خود تماس گرفته و وقت ملاقات تنظیم کنید.
  2. حفظ تکه‌های شکسته: اگر تکه‌ای از کامپوزیت یا لمینت شکسته و جدا شده است، آن را نگه دارید و هنگام مراجعه به دندانپزشک همراه داشته باشید.
  3. اجتناب از فشار به دندان آسیب‌دیده: تا زمانی که به دندانپزشک مراجعه می‌کنید، سعی کنید از جویدن غذا با دندان آسیب‌دیده خودداری کنید تا از آسیب بیشتر جلوگیری شود.
  4. مراقبت از دهان و دندان‌ها: بهداشت دهان و دندان خود را حفظ کنید تا از عفونت یا مشکلات دیگر جلوگیری شود.

در هنگام مراجعه به دندانپزشک، وی ممکن است تصمیم بگیرد که ونیر یا لمینت را تعمیر کند، دوباره بچسباند، یا در صورت لزوم آن را کاملاً جایگزین کند. این تصمیم بر اساس شدت آسیب و وضعیت کلی دندان‌های شما گرفته می‌شود.



    سوالات متداول

    چه خمیر دندانی باید برای لمینت و کامپوزیت استفاده کرد؟

    برای مراقبت از ونیر کامپوزیت و لمینت‌ها، استفاده از خمیر دندان مناسب مهم است.در ادامه برخی خصوصیات خمیر دندان مناسب آورده شده:

    بدون سایندگی: انتخاب خمیر دندانی که فاقد ذرات ساینده است مهم است. ذرات ساینده موجود در برخی خمیر دندان‌ها می‌توانند سطح کامپوزیت یا لمینت را خراش دهند یا مات کنند. خمیر دندان های سفید کننده از این دسته میباشند.
    فلوراید دار: خمیر دندان‌های حاوی فلوراید می‌توانند به حفظ سلامت دندان‌های زیرین ونیر یا لمینت کمک کنند و از پوسیدگی جلوگیری می‌نمایند.
    خمیر دندان‌های ضد حساسیت : اگر دندان‌های شما حساس هستند، استفاده از خمیر دندان‌های مخصوص دندان‌های حساس می‌تواند گزینه خوبی باشد.

    آیا کامپوزیت باعث پوسیدگی دندان می شود؟

    خیر! خود مواد کامپوزیت به طور مستقیم باعث پوسیدگی دندان نمی‌شوند. با این حال برای پیشگیری از پوسیدگی دندان‌ها در حین داشتن کامپوزیت‌ها، مهم است که بهداشت دهان و دندان خوبی داشته باشید، از مصرف بیش از حد مواد غذایی حاوی قند و نوشیدنی‌های اسیدی خودداری کنید، و به طور منظم برای معاینات و جرمگیری به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

    آیا کامپوزیت باعث بو گرفتن دهان می شود؟

    کامپوزیت دندانی به خودی خود باعث بو گرفتن دهان نمی‌شود اما کامپوزیت‌ها ممکن است نسبت به دندان‌های طبیعی بیشتر به تجمع پلاک مستعد باشند، به خصوص اگر سطح آن‌ها ناهموار باشد. پلاک و تارتار تجمع یافته می‌تواند باعث بوی بد دهان شود. برای جلوگیری از بوی بد دهان، توصیه می‌شود بهداشت دهان و دندان خود را با مسواک زدن منظم، استفاده از نخ دندان، و شستشوی منظم دهان حفظ کنید و به طور منظم برای معاینات و تمیزکاری‌های دندانپزشکی مراجعه کنید. اگر نگرانی‌هایی در مورد بوی بد دهان دارید، با دندانپزشک خود مشورت کنید تا علت دقیق آن تشخیص داده شود و راه حل مناسب ارائه گردد.

    آیا در لمینت و کامپوزیت دندان تراش می خورد؟

    بله. برای آماده سازی دندان ها جهت انجام کامپوزیت و لمینت دندان ها تراش میخورند. این تراش در حد مینا است و خیلی زیاد نیست. با این حال تراش دندان برای انجام کامپوزیت بسیار کمتر از لمینت است.

    آیا کامپوزیتی که سفید تر است دیرتر زرد می شود؟

    رنگ اولیه کامپوزیت تأثیر مستقیمی بر سرعت زرد شدن آن ندارد. زرد شدن کامپوزیت‌ بیشتر به عواملی چون مواد به کار رفته در کامپوزیت، عادات مصرفی فرد، مراقبت‌های بهداشت دهان و دندان، و زمان می‌تواند بستگی داشته باشد، بهتر است برای حفظ رنگ کامپوزیت‌ها، عادات خوب بهداشتی را دنبال کنید و از مصرف موادی که می‌توانند باعث تغییر رنگ شوند، پرهیز نمایید.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *