مراقبت‌های بعد از روکش دندان: 0 تا 100

مراقبت‌های بعد از روکش دندان

مراقبت‌های بعد از روکش دندان کدامند؟ عواملی مانند پوسیدگی، ضربه، ترمیم‌های وسیع و … ممکن است باعث تخریب و شکستن تاج دندان‌ها بشوند. یکی از راه حل‌های موثر برای بازسازی تاج دندان روکش‌های دندانی می‌باشد که مانند کلاهکی بر روی آن قرار می‌گیرند و ظاهر و عملکرد تاج دندان را بازسازی می‌کنند. روکش‌های دندانی همچنین می‌توانند با کمک دندان های مجاور ناحیه بی دندانی،  جایگزین یک یا چند دندان از دست رفته شوند. این روکش ها بریج (پل) نام دارند.  

از روکش های دندانی برای بهبود زیبایی دندان ها، ترمیم دندان های شکسته یا اندو شده و یا جایگزین کردن دندان های از دست رفته استفاده میشود. گاهی دندان ها به دلایل متعددی از جمله نواقص مادرزادی و یا مصرف داروهای خاص دچار بدشکلی یا تغییر رنگ ها وسیع و عمیق میشوند. با کمک روکش میتوان این نواقص را پوشاند و اصلاح کرد. در ادامه مقاله بیشتر درباره مراقبت‌های پس از روکش دندان صحبت خواهیم کرد.

برای مطالعه بیشتر درباره روکش دندان به این لینک مراجعه کنید.

پست دندان چیست؟

قبل از بررسی مراقبت‌های بعد از گذاشتن روکش دندان بهتر است با پست دندان آشنا باشید. پس از درمان ریشه (عصب کشی، اندو) اگر ساختار تاج دندان بسیار تخریب شده باشد و با روش های معمول قابل ترمیم نباشد، با کمک پست و کور ها ساختاری محکم برای دندان میسازیم تا روکش روی آن قرار بگیرد.

دندانپزشک شما برای ساخت پست و کور ابتدا با مواد قالب گیری خاصی مقداری از کانال ریشه و همچنین قسمت مرکزی تاج دندان را قالب گیری و بازسازی میکند و سپس این قالب در لابراتوار به پست و کور ریختگی که جنس فلزی و محکمی دارد تبدیل میشود. پس از چسباندن پست ریختگی داخل دندان، دندانپزشک قالب گیری لازم جهت ساخت روکش را انجام میدهد.

نوع دیگری نیز از پست و کور، فایبرپست، وجود دارد که مراحل لابراتواری آن حذف شده و دندانپزشک با استفاده از مواد رزینی طی یک جلسه پست و کور را در مطب ساخته و قالب گیری لازم برای ساخت روکش را انجام میدهد.

پست در واقع یک پایه جهت گذاشتن روکش را فراهم میکند و باعث افزایش پایداری و مقاومت دندان میشود.

انواع روکش دندان کدامند؟

قبل از بررسی مراقبت‌های لازم بعد از روکش دندان، با انواع آن آشنا می‌شویم.  روکش های دندان بر اساس مواد سازنده آنها انواع مختلفی دارند.

مراقبت‌های پس از روکش دندان - انواع روکش
  1. روکش تمام سرامیک یا زیرکونیا: از جنس سرامیک ساخته شده اند و به دلیل ظاهر طبیعی و زیبایشان برای دندان های جلویی به کار میروند.
  2. روکش های فلز-سرامیک (PFM): بدنه اصلی آنها از فلز ساخته شده و روی آن لایه سرامیکی قرار دارد تا همرنگ دندان های مجاور شود. 
  3. آنله و اینله: آنله و اینله ها روش هایی محافظ کارانه برای بازسازی ساختار تاج دندان با تراش کمتر میباشند. این روکش ها از جنس سرامیک و یا کامپوزیت هستند و همرنگ و مشابه دندان خودتان ساخته میشوند.
  4. اندوکراون: همانند آنله ها، اندوکراون روشی محافظ کارانه برای بازسازی تاج دندان های عصب کشی شده می باشد. در این نوع روکش دندانی دیگر نیازی به ساخت پست و کور و یا قرار دادن پین دندانی نیست.
  5. روکش های موقت آکریلی: روکش های موقت توسط دندانپزشک شما ساخته میشود تا در بین جلسات تهیه روکش از بافت دندان شما محافظت شود و همچنین ظاهر نسبتا خوبی برای شما فراهم میکنند. 

عمر مفید روکش دندان چقدر است؟

به طور متوسط، روکش‌های دندان بین ۵ تا ۱۵ سال عمر میکنند. طول عمر یک روکش به جنس مواد سازنده آن و همچنین میزان رعایت اصول بهداشت دهان و دندان و عادات شخصی مرتبط با دهان بستگی دارد. عاداتی مانند جویدن ناخن ها، دندان قروچه و فشار دادن دندان ها به هم، استفاده از دندان برای انجام کارهایی مانند باز کردن بسته بندی ها و شکستن پوسته ی پسته عمر مفید روکش های دندانی را کم میکنند.

مراقبت‌های بعد از روکش دندان: بلافاصله پس از چسباندن  پست و روکش

در این قسمت، مراقبت‌های بعد از روکش دندان بلافاصله پس از چسباندن  پست و روکش را بررسی می‌کنیم. 

  • چسب(سمان) موقت: در ابتدا دندانپزشک شما روکش دندانی را با چسب (سمان) موقت تحویل شما میدهد تا مدتی روکش را در دهان خود امتحان کنید و در صورت هرگونه مشکلی امکان برداشتن روکش و اصلاح آن وجود داشته باشد.
  • چسب(سمان) دائم: در جلسه معاینه بعدی در صورت نداشتن مشکل، روکش دندان شما توسط چسب (سمان) دائم چسبانده میشود. 

در زمانی که روکش با سمان موقت در دهان شما قرار دارد از فعالیت های تحریکی مانند خوردن غذاهای سفت و یا چسبنده خودداری کنید. هنگام مسواک زدن و نخ دندان کشیدن مراقب باشید تا فشار به سمت خارج به روکش دندان وارد نکنید تا کنده نشود و در صورت که هرگونه مشکلی یا ناراحتی در روکش دندان یا دهان خود احساس کردید حتما به دندانپزشک خود اطلاع دهید.

پس از چسباندن روکش با سمان دائم، در 24 تا 48 ساعت اول از فعالیت های تحریکی مانند جویدن غذاهای سفت و چسبنده و همچنین خوردن غذاهای خیلی گرم خودداری کنید. حتما با دقت دندان ها و روکش دندانی را با مسواک و نخ دندان تمیز نگه دارید تا احتمال عفونت و مشکلات دهانی کاهش یابد.

مراقبت‌های پس از روکش دندان برای افزایش عمر آن

مراقبت‌های پس از روکش دندان برای افزایش عمر آن کدامند؟، رعایت بهداشت دهان شامل مسواک زدن، استفاده از نخ دندان و دهانشویه بسیار مهم است و تاثیر مستقیم بر طول عمر روکش دندان شما دارد. برای تمیز کردن زیر بریج های دندانی میتوان از مسواک های بین دندانی و نخ دندان های مخصوص تحت عنوان سوپرفلاس استفاده کرد.

تغذیه نیز از عوامل مهم مراقبت‌های بعد از گذاشتن روکش دندان و موثر بر عمر مفید روکش میباشد. استفاده زیاد مواد قندی و کربوهیدرات ها، نوشیدنی و خوراکی های اسیدی مانند آبمیوه ها و همچنین جویدنی های سفت مانند ته دیگ از عمر روکش دندانی کم میکنند.

مراقبت‌های بعد از گذاشتن روکش دندان - افزایش طول عمر

مراجعات مرتب دوره ای هر 6 ماه تا 1 سال به دندانپزشک خود و پیگیری وضعیت روکش و سایر دندان ها تاثیر بسزایی در افزایش طول عمر روکش دندانی دارد.

اگر روکش کنده شد چکار کنیم؟

کنده شدن روکش میتواند علل متفاوتی داشته باشد از جمله : 

  1. ضربه یا فشار مستقیم: ضربه یا فشار مستقیم به روکش دندان می‌تواند باعث کنده شدن آن شود.
  2. استفاده نادرست از دندان‌ها: استفاده نادرست از دندان‌ها برای گاز گرفتن، یا استفاده از آنها برای باز کردن بسته بندی ها می‌تواند روکش دندان را آسیب بزند.
  3. تغییرات دمایی گرم و سرد: مصرف غذاها یا نوشیدنی‌های بسیار گرم یا سرد می‌تواند باعث انقباض یا انبساط ناگهانی روکش دندان شود.
  4. نامناسب بودن سمان استفاده شده
  5. نامناسب بودن آماده سازی دندان توسط دندانپزشک

در صورتی که روکش دندان شما کنده شده است، بهتر است به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا وضعیت را بررسی کند و در صورت نیاز اصلاحات لازم را انجام داده و روکش را دوباره سمان کند.

سوالات متداول: مراقبت‌های بعد از روکش دندان

چه مدت بعد از نصب روکش دندان می‌توانم غذا بخورم؟

بهتر است تا زمانی که اثر بی‌حسی کاملا از بین برود، از خوردن غذاهای سفت یا چسبناک خودداری کنید. معمولاً این زمان حدود یک تا دو ساعت پس از درمان است.

آیا بعد از نصب روکش دندان، درد یا ناراحتی عادی است؟

ممکن است بعد از نصب روکش، برای چند روز احساس حساسیت یا کمی درد داشته باشید. این درد معمولاً طبیعی است و باید به تدریج کاهش یابد. اگر درد شدید است یا طولانی‌مدت شد، با دندانپزشک خود تماس بگیرید.

چگونه باید از روکش دندانم مراقبت کنم؟ مراقبت‌های بعد از گذاشتن روکش دندان چگونه است؟

مراقبت از روکش دندان مشابه دندان‌های طبیعی است. باید به طور منظم مسواک بزنید، نخ دندان بکشید و از دهان‌شویه استفاده کنید. همچنین، از جویدن غذاهای بسیار سفت یا چسبناک بر روی دندان روکش‌دار خودداری کنید.

چه مدت طول می‌کشد تا به روکش دندان عادت کنم؟

اکثر افراد در عرض چند روز به روکش دندان جدید عادت می‌کنند. اگر پس از گذشت چند هفته همچنان احساس ناراحتی دارید یا روکش احساس ناهمواری می‌کند، به دندانپزشک مراجعه کنید.

چه زمانی باید برای بررسی روکش دندانم به دندانپزشک مراجعه کنم؟

توصیه می‌شود که برای بررسی و درمان احتمالی، حداقل دو بار در سال به دندانپزشک مراجعه کنید. همچنین، اگر مشکلاتی مانند شل شدن روکش یا درد غیرمعمول دارید، باید فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید.

4 thoughts on “مراقبت‌های بعد از روکش دندان: 0 تا 100

  1. مسعود میگوید:

    سلام بنده دو روز روکش سرامیکی گذاشتم همش دندان بهم میخورن دکتر جریان گذاشتم گفته طبیعی تا یک هفته خواستم بدونم واقعا طبیعی یا مشکل داره

    • دکتر مهسا حیدری میگوید:

      سلام.ممکن است روکش ها بلند باشد.برای اصلاح به دندانپزشک مراجعه کنید.

  2. فائزه میگوید:

    سلام من پست و کور انجام دادم درد دارم خواستم بدونم تا چند روز طبیعی و عادی هست؟
    مورد بعد اینکه من ۱۶ سالمه و گفتن نمیتونیم روکش برات بزاریم راحلی ک شما میدین چیه؟
    آیا میتونم صبر کنم ی سال دیگه نهایتا تا بع. روکش تمام سرامیکی انجام بدم؟

    • دکتر مهسا حیدری میگوید:

      سلام.برای علت درد بهتره توسط پزشک خودتون ویزیت بشید.بهتر هست روکش ها بعد از ۱۸ سالگی انجام بشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *