مراقبت های بعد از پر کردن دندان

مراقبت های بعد از پر کردن دندان

در درمان های ترمیمی یا پر کردن دندان که یکی از درمان های رایج در دندانپزشکی است ، تاج دندان با مواد مختلف از جمله کامپوزیت و آمالگام بازسازی می شود. این مواد جایگزین بخش های پوسیده ی دندان هستند و خصوصیاتی شبیه به مینا و عاج دندان دارند اما هیچ موقع کاملا شبیه به آن نمی باشند. پس نکات مراقبت های بعد از پر کردن دندان را باید رعایت کرد تا همان علتی که باعث پوسیده و شکستگی دندان شده ، باعث از دست رفتن مواد پرکردنی دندان نیز نشوند.

در پر کردن دندان دو ماده کاربرد شایعی دارند:

  1. کامپوزیت: کامپوزیت ماده ی رزینی است که همرنگ دندان است.از کامپوزیت عمدتا برای پر کردن دندان های جلویی استفاده می شود.

مزایای کامپوزیت:

  • همرنگ دندان است
  • نیاز به تراش زیاد دندان ندارد
  • خصوصیاتی شبیه به عاج دندان دارد

معایب کامپوزیت:

  • نیاز به رعایت بهداشت زیاد دارد
  • در پوسیدگی هایی که خیلی عمیق و زیر لثه است نمیتوان به کار برد
  • نیازمند مواد و وسایل مخصوص و روش مخصوص است.
  • از آمالگام گرانتر است.
  1. آمالگام: آمالگام یک نوع فلز است که جهت پر کردن دندان ها مخصوصا دندان های عقبی به کار برده می شود.

مزایای آمالگام:

  • استحکام خوب
  • ارزانتر از کامپوزیت
  • نیاز به وسایل خاص ندارد

معایب آمالگام:

  • رنگ نقره ای دارد
  • ممکن است نیاز به تراش بیشتر دندان داشته باشد

دندان شما می تواند با هر کدام از این مواد پر شده باشد. هر کدام از این مواد(آمالگام یا کامپوزیت) نیاز به مراقبت های بعد از پر کردن دندان دارند که در این مقاله به آن می پردازیم.

مراقبت های بعد از پر کردن دندان: مراقبت های فوری

اگر دندان شما با مواد ترمیمی آمالگام یا کامپوزیت هم اکنون پر شده و تازه از مطب بیرون آمده اید، موارد زیر را درباره ی هر کدام از مواد پر کردنی در نظر بگیرید:

مراقبت های بعد از پر کردن دندان - مراقبت های فوری

آمالگام:

  1. نیاز هست 2 الی 3 ساعت با سمتی که ترمیم آمالگام دارد چیزی نجوید تا ترمیم شما به استحکام کافی برسد.
  2. تا 24 ساعت بهتر است از مواد غذایی نرم استفاده کنید. از مصرف مواد غذایی سفت یا چسبنده مثل تافی یا آدامس یا گز اجتناب کنید.
  3. پس از از بین رفتن بی حسی و گذشت 24 ساعت، اگر احساس بلندی در دندان های خود کردید، به دندانپزشک مراجعه کنید تا ترمیم شما را اصلاح کنید
  4. درد و حساسیت در ساعات اولیه پس از ترمیم طبیعیست.

کامپوزیت:

  1. دندان شما در ساعات اولیه ی ترمیم با کامپوزیت بسیار رنگ پذیر است. بهتر است تا 24 ساعت پس از ترمیم کامپوزیت از خورد مواد غذایی رنگی مثل چای یا قهوه ی پررنگ یا خورشت های رب دار اجتناب کنید.
  2. استفاده از سیگار و دخانیات در ساعات اولیه ترمیم باعث رنگ گرفتن ترمیم شما می‌شود. ترجیحا تا یک هفته از استفاده از آن‌ها اجتناب کنید.
  3. پس از از بین رفتن بی حسی و گذشت 24 ساعت ، اگر احساس بلندی در دندان های خود کردید ، به دندانپزشک مراجعه کنید تا ترمیم شما را اصلاح کنید.
  4. درد و حساسیت در ساعات اولیه ی پس از ترمیم طبیعیست.
  5. جویدن پس از ترمیم کامپوزیتی منعی ندارد اما بهتر است در ساعات اولیه از خوردن غذاهای سفت اجتناب کنید.

ماده ی کف بندی دندانپزشکی چیست؟

در شرایطی که پوسیدگی نزدیک عصب دندان است و احتمال حساسیت دندان را افزایش می دهد، دندانپزشک زیر ماده ی پرکردگی ، از ماده کف بندی استفاده می کند تا بین ترمیم و دندان شما فاصله بیفتد. 

این ماده کف بندی با آزاد کردن فلوراید از پیشرفت پوسیدگی جلوگیری می کند و حساسیت دندان شما را کمتر میکند. باید توجه داشت که اثربخشی این مواد ممکن است کمی طول بکشد و دندان شما ممکن است حتی تا یک ماه حساس باشد اما کم کم این حساسیت رفع می شود. در صورت رفع نشدن حساسیت با دندانپزشک خود در تماس باشید.

مراقبت های بعد از پر کردن دندان: روز‌های اولیه

مراقبت های بعد از پر کردن دندان - روز‌های اولیه

در روز های اولیه پس از درمان ترمیم دندان، ممکن است دندان حساس باشد. مخصوصا وقتی که پوسیدگی دندان عمیق باشد. بهتر است در صورت داشتن درد یا حساسیت دندان ، از استفاده مواد غذایی خیلی گرم یا سرد اجتناب کنید. حساسیت دندان در پرکردگی های عمیق تا یک ماه طبیعیست.

بهداشت دهان و دندان خود که شامل نخ دندان و مسواک است را میتوانید پس از گذشت 24 ساعت از ترمیم دندان خود از سر بگیرد.

اگر ترمیم شما بلند است و باعث اختلال در جویدن شما می شود، می توانید با مراجعه به دندانپزشک آن را اصلاح کنید.

رعایت نکات مهم برای حفظ سلامتی دندان پر شده

در مراقبت های بعد از پر کردن دندان، رعایت چند نکته باعث حفظ سلامتی دندان‌های شما می‌شود. ترمیم دندان یکی از روش های درمان و نگهداری دندان است. باید دانست که ماده های پرکردنی دندان خصوصیاتی شبیه دندان دارند ولی کاملا مثل آن نیستند پس نیاز به مراقبت بیشتر نسبت به دندان سالم دارند. موارد زیر می تواند عمر درمان شما را افزایش دهد:

  • استفاده از مسواک و نخ دندان حداقل روزی دو بار
  • انجام ویزیت های دوره ای دندانپزشکی جهت بررسی کیفیت پرکردگی
  • استفاده از غذاهای سفت و چسبناک به مقدار متعادل و کم
  • استفاده از شیرینی جات به مقدار کم



    سوالات متداول

    چه مدت بعد از پر کردن دندان می‌توانم غذا بخورم؟

    این بستگی به نوع پر کردن دارد. اما توصیه می‌شود حداقل تا 24 ساعت از خوردن غذاهای سخت یا چسبناک اجتناب کنید.

    آیا پر کردن دندان درد دارد؟

    بعد از اثربخشی بی‌حسی، ممکن است کمی حساسیت یا درد خفیفی در ناحیه درمان شده احساس کنید. این حالت معمولاً موقتی است و باید ظرف چند روز برطرف شود. در صورت تجربه درد شدید یا طولانی مدت، باید با دندانپزشک خود تماس بگیرید.

    مراقبت های بعد از پر کردن دندان کدامند؟

    از جویدن غذاهای سخت یا چسبناک که می‌توانند به پر کردن آسیب بزنند، اجتناب کنید. همچنین، مراقبت‌های دوره‌ای و بازدیدهای منظم از دندانپزشک را فراموش نکنید.

    آیا می‌توانم بلافاصله بعد از پر کردن دندان ورزش کنم؟

    بستگی به میزان بی‌حسی و نوع فعالیت دارد. بهتر است بعد از یک عمل دندانپزشکی و بخصوص اگر هنوز احساس بی‌حسی می‌کنید، از انجام فعالیت‌های سنگین یا ورزش‌هایی که ممکن است باعث خونریزی یا تورم شود، خودداری کنید. اگر شک دارید، بهتر است با دندانپزشک خود مشورت کنید.

    چگونه می‌توانم طول عمر پر کردن دندانم را افزایش دهم؟

    حفظ بهداشت دهان و دندان مثل مسواک زدن منظم، استفاده از نخ دندان، و بازدیدهای منظم دندانپزشک، مهم هستند. اجتناب از عاداتی مانند جویدن یخ، ناخن گاز زدن، یا استفاده از دندان‌ها به عنوان ابزار می‌تواند طول عمر پر کردگی‌ها را افزایش دهد. همچنین، استفاده از محافظ دهان در هنگام ورزش‌های خاص می‌تواند به محافظت از دندان‌ها کمک کند.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *